flyer 10x10cm (2009)
Ingick i utsällningen Nano, Studio44

Klicka på bilderna ovan för att läsa texten på flyerns fram och baksida.

– Jag hade sparat tidningen pga den lilla nyheten i korthet:
” Våldtagen får skylla sig själv”, en oroande rapport från Amnesty om svenskars attityder kring våldtäkt.
När
det var dags för utställningen Nano (det lilla i det
stora och vice versa), så kom jag att tänka på att den här lilla notisen
kanske skulle passa. Först då upptäckte jag notisen om Fru Gårman som snart tar ut stegen alldeles ovanför.
Ett sånt sammanträffande!
Till utställningen fick det bli en enkel flyer10x10cm, men med plats för adress, frimärke och kommentarer på baksidan, för den som vill skicka hälsningen vidare. Flyern fanns även med engelsk text på utställningen.

..konstigt nog så har jag inte sett till några Fru Gårman ute i trafikmiljön ännu, men kanske allt kom av sig för jag minns en kortlivad debatt då bilden av Fru Gårman fick bakläxa för hon hade fått för kort kjol!!! Kanske hade notisen under smittat av sig på något sätt, men antagligen så var det dom nämnda attityderna ute i samhället som hade direktverkan…. och just nu måste jag tillägga att Fru Gårman tydligen börjar dyka upp på olika ställen, men att det fortfarande kommer kritik ang Fru Gårman, nu 2012 så handlar det inte bara om kläderna. Nu har hon tydligen för mycket bröst. se länken
http://www.unt.se/uppsala/fru-garmans-brost-blir-mindre-1674259.aspx

Tillsammans väckte notiserna givetvis tankar om jämställdhet men jag kom snarare att tänka på hur olika slags idéer om jämställdhet yttrar sig och något slags glapp däremellan och verklig jämställdhet, och givetvis påmindes jag också om den svenska självbilden av Sverige som ett jämställt land. Men kanske handlar det om någon sorts backlash som verkar drabba varje form av försök till frigörelse.
Nåja det är ju inte alldeles mörkt. Trots denna alarmerande statistik från Amnesty så gläds jag faktiskt åt att många bra saker har hänt , som t ex delad ledighet vid vård av barn etc….men ändå återkommer en gnagande fråga om representationens betydelse. Jag vill ju gärna tänka att de spektra av grupper eller individer som syns i media/tidningar/tv/ maktpositioner, men även på t. ex skyltar
är de som respekteras i ett samhälle. Men när jag läser dessa två artiklar
om och om igen, så blir det liksom som att missa målet, eller till och med tvärtom. Kan det vara så att representation ibland är
avsedd för att få oss att tro att vi är jämställda.

Verket finns även representerat i en lärobok/artistbook av den rumänska konstnärsgruppen h.arta.